O Filmu Led

Film LED je apoteoza odanosti i ljubavi.
Ovo je priča u čijem središtu su životi arhetipskih junaka, koja na metaforičan način odslikava neumitno zatiranja korena jedne srpske porodice, odumiranje i nestanak zaselaka i sela u prelepoj Šumadiji, u najlepšem delu centralne Srbije, sedamdesetih godina prošlog veka…
U osnovi dramskog zapleta filma, koji je smešten u epohu lažnog blagostanja Jugoslavije u poslednjoj deceniji Titovog života – 1976. te godine, u šumadijskom selu Radomilje živi dvadesetogodišnji seljak Milivoje, sa majkom Stanom, deda Životijem i babom Savetom.
Kob i slutnja tragične pogibije njegovog oca u majdanu, deset godina pre, kad je Milivoje bio dečak – razdire ga i proganja. Prikrivena ljubav njegove majke sa gastarbajterom Miroslavom, čija je kuća u dolini preko brda, pojačava dramatiku i neizvesnost njegovog prevrtanja po prošlosti.

Scenario filma LED pisan je po motivima istoimene monodrame LED iz 1976. godine, autora Radoša Bajića, poznatog srpskog scenariste, reditelja i glumca.

Glavne uloge tumače: Velimir Bata Živojinović, Nela Mihailović, Olga Odanović, Momčilo Otašević, Nenad Jezdić, Rale Milenković, Nedeljko Bajić, Biljana Mišić, Dubravko Jovanović i drugi. Specijalni gosti: Emir Hadžihafizbegović i Radoš Bajić.

LED je debitantsko ostvarenje mlade rediteljke Jelene Bajić –Jočić.

REČ REDITELJA

LED je poetična elegija o ljudima razapetim između neba i zemlje – film stanja, unutarnjih nemira i najtananijih strepnji, atmosfere, nostalgije i sete.
To je priča o izgubljenoj sreći i snovima, o strahovima i prolaznosti, o nadmoći sudbine i prirodnih zakona, o blagodarnosti i surovosti prirode, o nemoći čoveka da istu promeni i da utiče na putanje sopstvenog života..
Svojim univerzalnim porukama LED snažno afirmiše osnovne vrline i vrednosti života, ljubavi, iskrenosti, pravde, dostojanstva, časti, dobrote, poštenja… Zbog toga LED, uprkos činjenici da je po mestu rođenja i boravka, po dizajnu prepoznatljivog nacionalnog identiteta u tradicionalnom, antropološkom i kulturološkom smislu SRPSKA PRIČA – ima ambiciju da uspostavi širu komunikaciju i da prepozna svoje gledaoce ma gde se u svetu oni nalazili.